Jugada Flash

Jugada Flash

miércoles, 22 de febrero de 2017

Jugada 17 - del 23 de febrer a l' 1 de maig

Visiona aquesta jugada i contesta el formulari. El dia 2 de maig publicarem el comentari.




Jugada 16 - SOLUCIÓ

Ja teniu disponible la resposta a la JUGADA 16






La resposta correcta era VIOLACIÓ DE 24 SEGONS, PERÒ CALIA MODIFICAR, ABANS, EL RELLOTGE DE LLANÇAMENT.

Què hi passa a la jugada?
Amb el partit aturat després d'haver-se assenyalat un fora de banda, el rellotge de llançament es posa en marxa per error i es descompta, de manera incorrecta, un segon. Ni els àrbitres (el de cua és el responsable, segons el manual de l'àrbitre), ni cap dels tres auxiliars de taula s'adonen del mal funcionament del rellotge.

Incorrectament, es posa en joc la pilota, sense corregir el rellotge. Quan passen 3 segons, sona el senyal automàtic del rellotge de llançament que indica el final de la possessió. Quan això passa, la pilota encara resta a les mans del tirador.

Per què calia corregir el rellotge de llançament?
Les errades humanes i mecàniques són tan habituals, en els partits de basquetbol, que la FIBA dedica diversos apartats de les regles del joc i de les seves interpretacions, a explicar com s'han de corregir les errades, en cas de produir-se.

Segons l'article 44.2.7 (Error rectificable), "els àrbitres poden corregir qualsevol error d'anotació, de temps de joc o del rellotge de llançament, que impliqui la puntuació, el número de faltes, número de temps morts, temps del partit o de possessió". 

Així doncs, de detectar-se l'error, aquest s'havia de corregir.

Per què hi ha una violació de 24 segons?
Entenent que ni els àrbitres, ni els auxiliars de taula, van advertir l'error en el dispositiu del rellotge de llançament, aquest, incorrectament, no es va corregir i el joc va continuar amb un servei de fons. En la continuació d'aquesta jugada es produeix una clara violació de 24 segons.

Segons l'article 29.1.1 (Violació de 24 segons), l'equip que té la pilota ha de deixar anar la pilota per llançar a cistella abans del senyal acústic que indica el final de la possessió. Aquest fet no passa en la jugada descrita, ja que (tal i com podeu comprovar en video editat amb la solució) quan sona el senyal, la pilota encara resta en les mans del tirador. 

Així doncs, els àrbitres havíen de sancionar la violació de 24 segons i anular la cistella, concedint la pilota a l'equip defensor per a que, aquest, efectués un servei de banda.



Violació de 24 segons, però calia rectificar, abans, el rellotge de llançament70%
Violació de 24 segons. El rellotge de llançament no es pot modificar17%
No hi ha violació de 24 segons, però s'havia de rectificar, el rellotge de llançament10%
No hi ha violació de 24 segons. El rellotge de llançament no es pot modificar3%

Jugada 16 - del 16 al 22 de febrer

Visiona aquesta jugada i contesta el formulari. El dia 23 de febrer publicarem el comentari.





miércoles, 15 de febrero de 2017

Jugada 15 - SOLUCIÓ

Ja teniu disponible la resposta a la JUGADA 15




La resposta correcta era AVÍS DE FALTA TÈCNICA AL 5 DEFENSOR I AL SEU ENTRENADOR.

Què hi passa a la jugada?
El jugador número 5 groc, es veu sorprès en una situació de contraatac i, ràpidament, queda molt per darrere del jugador a qui ha de defensar. Perseguint a aquest jugador, ja sense pràcticament cap possibilitat d'arribar-hi, contacta amb un altre adversari que també es trobava per davant d'ell i que no fa res d'il·legal. Cal considerar el contacte, doncs, com a incidental. El jugador número 5 groc, però, exagera aquest contacte i es deixa caure, amb l'única finalitat d'intentar enganyar l'àrbitre i crear una atmosfera antiesportiva envers l'arbitratge.

Per què cal avisar?
Aquesta temporada la FIBA ha clarificat, encara més, el procediment a seguir en cas de simulació i ha creat un senyal específic per fer evident que l'àrbitre considera que el jugador ha simulat. 


La primera vegada que un jugador d'un equip simuli, l'àrbitre farà aquest senyal (sense parar el partit) i esperarà a la primera situació de pilota morta i rellotge aturat per advertir el jugador, i el seu entrenador, de simulació. Aquest avís serà vàlid per tots els jugadors d'aquest equip. La propera vegada que ell o un altre company del seu equip simuli, seran sancionats amb falta tècnica.

En aquest mateix protocol es diu als àrbitres que cal sancionar amb falta al simulador si aquest provoca un contacte il·legal. De la mateixa manera, es diu que si hi ha una falta en una acció, no pot haver simulació. Aquest, però, no seria un cas aplicable a la jugada que observem, doncs, el defensor que simula contacta amb l'adversari, però aquest és incidental, no pas il·legal.

Per què no es pot sancionar la falta tècnica de manera directa?
Com hem dit abans, els àrbitres simplement segueixen el protocol actual establert per la  FIBA. Aquesta és l'única manera de mantenir la coherència i consistència durant tota la temporada, evitant així, els criteris personals.

Només hi ha un cas on, segons la FIBA, els àrbitres podrien sancionar una falta tècnica de manera directa. Això seria en cas de no existir cap contacte en la simulació. Aquest, doncs, no és el cas, ja que existeix un contacte entre el jugador 5 groc i un adversari.

Avís de falta tècnica al 5 defensor i al seu entrenador75%
Falta tècnica del 5 defensor13%
Falta personal del 12 atacant12%

miércoles, 8 de febrero de 2017

Jugada 14 - SOLUCIÓ

Ja teniu disponible la resposta a la JUGADA 14




La resposta correcta era FALTA PERSONAL.


Què hi passa a la jugada?
L'equip vermell-i-negre obté un nou control de pilota. El jugador número 7 d'aquest equip fa per iniciar un contraatac. El seu defensor, situat davant seu, produeix un contacte fent un esforç legítim per jugar la pilota.

Per què és falta personal?
El contacte que produeix el jugador defensor tot fent un esforç legítim per jugar la pilota afecta al RBVD del jugador atacant (ritme, balanç, velocitat i direcció), per tant cal sancionar aquest contacte amb falta personal.

Per què no és falta antiesportiva?
El jugador fa una acció defensiva on existeix una possibilitat real de jugar la pilota; de fet pràcticament toca la pilota quan és superat. Tenint aquesta opció de jugar la pilota tot fent un esforç legítim per defensar i sent que no produeix un contacte excessiu, no es dóna cap punt per poder ser sancionar aquest contacte com a falta antiesportiva.

Una vegada més cal recordar que els àrbitres han de jutjar l'ACCIÓ i no la INTENCIÓ.


Falta personal: 85%
Falta antiesportiva: 13%
Jugada legal: 2%